c) Wikimedia Commons

Tekemisen iloa! -Diagnooseista ratkaisuihin Porissa 18.7.2019

 

Tekemisen iloa

“Laitetaan kädet saveen”, “kääritään hihat”, “korjataan sato” sekä lukuisat muut käytännön vertaukset joista monet liittyvät maanviljelyyn, fyysisesti raskaisiin töihin ja muihin ilmiöihin ja töihin joita ei välttämättä tietotyötä tekevä ihminen tunne kuin tarinoista, ovat arkikielessämme vakituisia sanavalintoja kuvaamaan tekemisiemme konkreettisuutta, erottelemaan perustellut toimet jokapäiväisestä peruspullasta ja sitä, kuinka kovaa teemme töitä.

Diagnooseista Ratkaisuihin pidettiin Kulttuuripaja Lumon tiloissa Porissa, Otavankadulla

Konkretian perään myös huudellaan työelämässä ja politiikassa vähän joka välissä, mutta mitä se tarkoittaa? Eikö suunnittelu ole konkreettista? Eikö kokouksissa istuminen ja keskustelu ole konkreettista? Eikö kuitenkin hyvin suunniteltu ole puoliksi tehty?

 

Tietenkin on, varsinkin jos otetaan huomioon mitä näillä saadaan aikaan – ihmiset kokevat työnsä mielekkääksi kun voivat katsoa kättensä töitä ja työnsä jälkiä. On kuitenkin asioita jotka ovat konkreettisempia kuin toiset ja niitä ovat ainakin jonnekin meneminen, jonkin rakentaminen, siivoaminen ja esimerkiksi kuultavan, nähtävän, syötävän tai juotavan asian valmistaminen.

Kukunori oli mukana järjestämässä Diagnooseista ratkaisuihin -työpajaa Porissa 18.7.2019.  Tätä tapahtumaa suunnitellessa päätettiin heti alussa tehdä asioita eri lailla: Konkretiaa! Tekemistä!

 

Ennen tapahtumaa: Allekirjoituksia ja flyereita

Tärkeimpänä konkreettisena asiana tapahtumassa oli ehdottomasti nimien kerääminen Terapiatakuu -kansalaisaloitetta varten.

Nyt tätä kirjoittaessa kansalaisaloite on kuin onkin saanut yli 50 000 nimeä ja etenee eduskunnan käsittelyyn, kiitos kaikkien allekirjoittaneiden ympäri Suomen!

Porissa Kaupungintalon pihalla torstaiaamuna 18.7. Mielenterveyspoolin Suomi Areena -ratkaisuja nuorten mielenterveyden parantamiseen -keskustelutapahtumassa vedimme Propellihatut päähän, pystytimme lippumme, laitoimme megafonit päälle ja keräsimme nimiä Kansalaisaloitetta varten. Oli ilo huomata, että paikallaolijoista varsin moni oli sen jo allekirjoittanut ja ne, jotka eivät olleet, tekivät sen ilomielin siinä paikan päällä.

 

Jaoimme lisäksi flyereitä Diagnooseista ratkaisuihin -tapahtumaamme, joka järjestettäisiin Kulttuuripaja Lumon tiloissa heidän kanssaan yhteistyössä samana päivänä kello 14. Jatkoimme matkaa Propellit päidemme päällä pyörien kohti toria, jossa oli iloinen ja virkeä vilske päällä ja keräsimme vielä niin monta nimeä kuin vain suinkin kerkesimme kunnes tuli aika rientää kohti Otavankatua ja Kulttuuripaja Lumoa.

 

Diagnooseista ratkaisuihin -tilaisuudessa järjestimme tarjoiluksi kahden lumolaisen kanssa jääteemocktailbaarin.

 

Tapahtuman aikana: aktivoivia juomia ja ratkaisujen etsimistä

Myös varsinaisessa tapahtumassa halusimme ennen kaikkea toimintaa, ja jo alkumaljan valmistuksessa halusimme aktivoida juoman saajan, vieraan. Juomakokeilumme on käteenojennetun skumppalasin vastakohta! Kulttuuripaja Lumon seinälle oli koottu lappuja, joihin oli kirjattu aikaisemmin Twitterissä kerättyjä mielen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita. Juoman tilaaminen alkoi siitä, että vieras sai valita seinältä lapun, joka resonoisi mahdollisimman paljon hänen ajatuksiensa tai senhetkisten fiiliksiensä kanssa. Sen jälkeen baarimestarit loihtivat hänelle tätä kuvaavan hyvinvointijuoman. 

Baarissa Timo, Minna ja Sirpa loihtimassa mielenhyvinvointijuomia

 

Tämän lapun ja sitä kuvaavan juomansa kanssa vieras sai mennä seuraavaan huoneeseen, jossa oli käynnissä Propellipäiden ratkaisutyöpaja. Työpaja etsi ratkaisuja mielenterveyden parantamiseen Suomessa.   

 

 

 

 

“Mihin sinä käyttäisit 11 000 000 000 euroa, jotka säästyisivät Suomessa vuositasolla, kun mielenterveysasiat hoidettaisiin kunnolla?” 

 

Taklaa stigma oli täynnä tekemistä ja ohjelmaa: Tiiviiden tervetulopuheenvuorojen jälkeen Kulttuuripaja Lumon yhtye Magical Minds soitti ravistelevan ja puhuttelevan setin. Myöhemmin Mental Beauty Recordsin artisti Tarmo Raatikainen esitti kutkuttavan vavisuttavia kappaleitaan.

Magical Minds keikalla

 

Kukunorin hankkeista myös Kävelyfutis ja Mental Beauty Records olivat paikalla esittelemässä toimintaansa.  Käynnissä oli kova tohina ja tekeminen kun juomia syntyi ja nautittiin, stagella huhkittiin ja ratkaisutyöpajassa piirrettiin, rakennettiin, ideoitiin, sorvattiin, muovattiin ja väännettiin.

 

Tämä tapahtuma oli täynnä tekemisen iloa!