NLNW + We Are One digitaalinen festivaali on yhteistyön ja vapaaehtoisuuden taidonnäyte korona-aikaan

14.-19.9.2020 järjestettävä kansainvälinen No Labels No Walls + We Are One digitaalinen festivaali liittää ihmiset ympäri maailmaa juhlimaan ihmisyyttä ja edistämään positiivista muutosta yhdessä. Taiteesta, kulttuurista ja toiminnasta koostuva ilmainen festivaali järjestetään tänä vuonna täysin digitaalisena. Festivaalin yli 50:tä taiteesta, keskustelusta, työpajoista, puheenvuoroista ja muista esityksistä koostuvaa ohjelmaa voi seurata suorana lähetyksenä ympäri maailmaa No Labels No Walls sivuston ja muiden digitaalisten alustojen kautta.

Digitaalinen festivaali luo uusia mahdollisuuksia

“Korona tilanteen kärjistyessä lähdimme miettimään mahdollisuuksia toteuttaa festivaali turvallisella tavalla. Lähtökohtana oli, että festivaali pidetään joka tapauksessa, sillä tällaisina aikoina tarvitsemme entistä enemmän tunnetta siitä, että olemme tässä yhdessä”, No Labels No Walls -verkoston koordinaattori Markus Vähälä kertoo.

Samalla festivaalin kesto laajeni kuuden päivän mittaiseksi. Pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin järjestettävälle festarille usean päivän mittainen livestriimaus lähes ympäri vuorokauden on kunnianhimoinen kokeilu. “En usko, että vastaavaa on kokeiltu järjestöpuolella ikinä!”, Vähälä toteaa. “Järjestöjen tulisi olla edelläkävijöitä, jotka uudistavat yhteiskuntaa ketterästi ja tarjoavat uusia tapoja tehdä, olla mukana ja vaikuttaa. Tämä on meille ainutlaatuinen mahdollisuus oppia uutta yhdessä tehden ja toimien.”

Digitaalisen festivaalin toteuttaminen on vaatinut uudenlaista tapaa ajatella ja rohkeutta lähteä kokeilemaan jotakin, jonka lopullisesta muodosta ei vielä alussa ollut tietoa. “Festivaalin toteutus ja tapa tehdä muovautuu koko ajan. Tämä on jatkuva prosessi, jossa kokeilemme ja korjaamme toimintaamme tiedon pohjalta. Teknisessä toteutuksessa yhteistyökumppaninamme toimii Metropolia Ammattikorkeakoulu, jonka opiskelijat tulevat opettajien tuella olemaan merkittävä mahdollistaja tälle kokeilulle”.

Festivaali yhdistää

Festivaalin vieminen digitaaliseksi ja laajentaminen tarkoittaa myös sitä, että entistä useammalla on mahdollisuus tuottaa festivaalien ohjelmaa. Ohjelman sisältöjen tuottajia on haettu avoimella haulla ja kuka tahansa voi osallistua tuomalla oman osaamisensa muiden käyttöön ja inspiraation lähteeksi. Ainoana vaatimuksena on, että ohjelman tulee olla verkoston arvojen mukaista. Festivaalin tuottajien puolesta ohjelmaa on tulossa Suomesta, Los Angelesista ja Skotlannista. Sana festivaalista on levinnyt verkostojen kautta ja ohjelman tuottajia on tämän lisäksi esimerkiksi Etelä-Afrikasta, Ruotsista, Intiasta ja Turkista.

“The Strindberg Laboratory lähtee innostuneena luomaan tämän vuoden digitaalista festivaalia yhdessä muiden kanssa. On mahtavaa nähdä miten ihmiset, yhteisöt ja organisaatiot löytävät toisensa, osallistuvat, jakavat ja tuottavat kulttuuria, taidetta ja nostavat esiin aiheita, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. Tämä digitaalinen festivaali auttaa meitä näkemään mikä kannustaa meitä tekemään maailmasta vähän paremman paikan”, The Strindberg Laboratoryn johtaja Michael Bierman Los Angelesista iloitsee.

“Festivaalin kautta voimme tarjota kansalaisille ja yhteisöille alustan tuoda oma äänensä esille ja verkostoitua muiden kanssa luoden yhteyttä muihin ihmisiin.“ Markus Vähälä jatkaa. “Meistä jokaisella on tärkeä rooli yhteenliittyneen maailman rakentamisessa. On todella mahtavaa nähdä miten monet ihmiset eri taustoista haluavat lähteä tähän mukaan. Meistä jokaisella on oma tarinamme ja oma sanomamme!”

Festivaalin tuottaa kulttuurin ja hyvinvoinnin liitto Kukunori ry, The Strindberg Laboratory Los Angelesista USA:sta ja We Are One yhteisö Glasgowsta Skotlannista. Festivaalia voi seurata livestreamin kautta 14. – 19.9.2020 osoitteessa www.nolabelsnowalls.net